top of page

Rólunk

A stockholmi Magyar Ház Közösség bemutatása 

1971-ben a Stockholmi Önkormányzatól kapott volt paplak adminisztrálását a Magyar Alapítvány kezelte. Az alapítvány vezetője Solymár János stockholmi katolikus lelkész volt 1975-ig.

Közben 1974. január 23-án megalakult a Magyar Katolikus Misszió – Ungerska Katolska Mission. A stockholmi katolikus lelkész munkája támogatására egy tíz tagú Missziós Tanács kezdte meg működését. Így a Magyar Alapítvány megszűnt, és a Misszió vette át a ház ügyeinek intézését.

1976-ban az Invandrarnämnd (Bevándorlási Hivatal) ezt nem találta tovább megfelelőnek, és jelezték, hogy csak magyar egyesületeknek bérlik a házat, és nem egyházi felekezetnek.

Akkor a Magyar Házban működő egyesületek közül, egyik sem vállalta annak adminisztrálását. A svéd hivatal kérésének megfelelően a „Stockholmi magyar katolikus lelkész naptára” közgyűlést hirdetett 1976. október 30-ra, amely elmaradt. Ezért 1976. decemberében a Magyar Ház adminisztrálását és annak kezelését egy ideiglenes négytagú bizottság vette át. Ezek után 1977. február 5-én megtartott alakuló közgyűlésen megalakult a Magyar Ház Közösség (MHK) – Föreningen Ungerska Huset nevű magyar egyesület. Ez az új egyesület átvette az ideiglenes négytagú bizottságtól a Magyar Ház adminisztrálását és üzemben tartását, és a házban működő egyesületek összetartását, valamint Stockholm város önkormányzatával és egyéb hivatalokkal a kapcsolatok fenntartását, ápolását. Az egyesület célja: a magyar kultúra ápolása és továbbadása, a magyar nemzeti ünnepek méltó megrendezése. Első elnöke Jakabffy Ernő lett, majd Kalocsi Gitta, Dőry Gitta és Feldőtő Emese voltak az egyesület elnökei. Jelenlegi elnök, Bereczky-Veress Biborka.

Alakulása után a MHK lett hamarosan Svédország legnagyobb magyar egyesülete, a közel ezerötszázas tagságával. 

Alakulása óta az egyesület minden évben megtartja nemzeti ünnepeinket (március 15., augusztus 20., október 23.). Stockholmban minden nagyobb magyar esemény főszervezője, és rendezője. Évente többször magyar írókat, költőket, ismert magyarokat hívnak meg. Festőművészeknek, szobrászoknak, népművészeknek kiállítási lehetőséget biztosítanak. 

Különböző zenészek, zenekarok, színészek, táncegyüttesek és előadók lépnek fel a Magyar Házban. 1990-es évektől népszerű Táncház működik. 2013-ban megindult a Magyar Ház Közösség Szabadegyeteme, amelyben svédországi magyar tudósok, mérnökök és ismert magyar személyek tartanak előadásokat. 

 

Írta: Szöllősi Antal

Küldetésünk

Küldetésünk a magyar kultúra és hagyomány népszerűsítése, a magyar idetelepülők támogatása, plusz az ő segítésük a svéd társadalomba való beilleszkedés közben. Igazán színes programokkal, rendezvényekkel, időnként kiállításokkal és vásárokkal várnak mindenkit sok szeretettel. A lényeg az, hogy kialakuljon egy összetartó közösség, ahol mindenki nyugodt szívvel szólalhat meg magyarul.

bottom of page