top of page

Arhívum

A kezdetek

A Brommai Egyházközség lelkészei számára 1912-1914-ben új paplakot építetett az Ulvsundavägen és a Lövåsvägen kereszteződésében. A plébánia épületét 1914-ben avatták fel, amely az Ulvsunda kastély szomszédságában van. A paplakhoz egy nagyon szépen gondozott füves park is tartozott, sok gyümölcsfával és termő bokrokkal. Az épület a brommai lelkészek lakása volt 1971-ig, de egyidőben lelkészi hivatalként és házasságkötési helyként is működött.


A paplakban három lelkész szolgált; Theodor Svensson (1914-1939-ig), Fritz Holmgren (1939-1959-ig), és Harry Arvidson (1959-1971-ig). Az épület neve Bromma präsgård volt, de a gyülekezetek felosztása után 1955-től Ulvsunda präsgård lett a neve, mivel az épület Ulvsunda városrész területén található.
A paplakot 1971-ben eladták a Stockholmi Önkormányzatnak, és ezzel véget ért a plébánia története.

Képeslap 1929-ből

Rövid ideig Ungdomsgård (Ifjúsági ház) volt a környéken élő fiatalok részére.
Önálló helyiséggel 1970-ben csak a Szabad Magyarok Tömörülése rendelkezett. A stockholmi Magyar Katolikus Lelkészség és a Stockholmi Magyar Katolikus Kör
alkalmanként a római katolikus egyháztól kapott termet, míg a magyar protestánsoknak a svéd állami egyház biztosított helyet.


Stockholmban a Stockholmi Magyar Katolikus Kör volt a legmostohább körülményeknek kitéve. Alig-alig tudott valamit rendezni, ezért ezt az áldatlan helyzetet megunva a Katolikus Kör 1970. november 27-én egy beadvánnyal fordult a stockholmi város önkormányzatához ez ügyben. A beadványra érkezett válaszában az önkormányzat közölte, hogy egynek nem, de az összes stockholmi magyar egyesületeknek, szervezeteknek tud adni helyiséget.
1971. július 1-től a stockholmi önkormányzat egy gyönyörű kertes házat bérelt a stockholmi magyar szervezeteknek;

a Magyar Katolikus Lelkészség,
Stockholmi Magyar Protestáns Egyháztanács,
a Stockholmi Magyar Katolikus Kör,
a Szabad Magyarok Tömörülése
29. sz. Mikes Kelemen fiú cserkészcsapat,
61. sz. Gizella királyné leány cserkészcsapat.


A városi önkormányzat felé az első években az adminisztrálást a Magyar Alapítvány kezelte. Az épületet a magyarok közben Magyar Háznak kezdték nevezni. 1977. február 5-én megalakult a Magyar Ház Közösség, amely átvette a Ház adminisztrálását és üzemben tartását. 1995. nyarán a Svédországi Magyarok Országos Szövetsége (SMOSZ) a várostól megvásárolta a Házat. A SMOSZ házkezelőséget hozott létre, és a Magyar Ház működését, karbantartását a Magyar Ház Ingatlankezelőség – Ungerska Samverkan i Stockholm (USS) végzi.

 

Írta: Szöllősi Antal

Rendezvények

2023. április 28.
Filmvetítés a Magyar Házban
– A Tanú

Ingyenes filmvetítések sorozatát indítottuk el a Magyar Házban.

Első alkalommal a magyar filmművészet egyik ikonikus alkotását nézhetted meg baráti társaságban.

Az élmény egészen más, ha másokkal is megoszthatod. Vetítés után lehetőség van egy kellemes beszélgetésre, üdítő és virsli mellett.

palyakis.jpg
2023. május 20.
Palya Bea koncert
a Magyar Házban

Különleges koncertnek lehettünk tanúi 2023 május 20-án. A csodálatos Palya Bea Príma-díjas énekesnő lépett fel Stockholmban zenésztársával, az ugyancsak Príma díjas Szokolay Dongó Balázzsal.

Segítség, megnősültem! (4).jpg
2023. május 27.
Pindroch Csaba
– Segítség megnősültem

Intenzív színházi élményt és garantált szórakozást ígért Pindroch Csaba önálló estje, a „Segítség, megnősültem!” című egyszemélyes vígjáték.

2023. szeptember 23.
Válótársas – Improvizációs színházi műsor
Gönczi Dorka, Pokorny Lia, Ötvös András, Varga Zsolt
LIA ANDRIS új.jpeg

Olyan előadás formájában beszélünk a párkapcsolati és válási buktatókról, ahol vagy nézők kérdezhetnek vagy éppen közismert színészek improvizálnak előre megadott helyzetekre.

7f543e1b2d8e5be5aaacb4b00f4826dc.jpg

2023. október 31.

Lorán Barnabás „Trabarna” önálló estje

Lorán Barna TraBarna érkezett Stockholmba, mint pótos IFA a tükörjégen!

Első körben családi kirándulást terveztek Barnáék, hogy Stockholmot felfedezzék. „Fika”-zgassanak, nézelődjenek meg a világ legrövidebb ideig úszó hadihajóját látogassák meg, sétáljanak a tengerparton és fázzanak. Mi pedig lecsaptunk a lehetőségre, ha már erre jár, akkor egy kiadósabb stand up estre gondoltuk meghívjuk. Minden kedves, nevetni vágyó érdeklődőt sok szeretettel várunk egy hamisítatlan stand up estre.

psszkis2.jpg
2023. november 17.
Péter Szabó Szilvia
– Akusztik koncert

A NOX együttes énekesnője, Péter Szabó Szilvia immáron 22 éve a magyar könnyűzene meghatározó alakja. Jellegzetes hangzásvilága igazi unikum, zenei karrierje pedig példaértékű. Számtalan rangos díj,elismerés, többszörös arany-, platina- és dupla platinalemez, illetve teltházas koncert kíséri útját mindmáig. 

bottom of page